|
|
|
Nazwa:
|
Elena®
|
Miejsce wyhodowania:
|
Niemcy
|
Pochodzenie:
|
Węgierka Włoska x Stanley
|
Wzrost:
|
drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną, nieregularną koronę
|
Zapylacze:
|
Odmiana samopłodna
|
Odmiany zapylane:
|
Hanita
|
Plonowanie:
|
w okres owocowania wchodzi 3-4 roku po posadzeniu, owocuje obficie i regularnie
|
Owoc:
|
Średniej wielkości (30-32 g), wydłużony, podzielony dość głębokim szwem dzielącym owoc na dwie nie zawsze równe części. Skórka ciemnoniebieska, pokryta jasnym nalotem. Miąższ zielonkawożółty, ścisły, z dużą zawartością cukrów, średnio dobrze oddziela się od pestki
|
Dojrzalość zbiorcza:
|
koniec września lub początek października, zależnie od warunków klimatycznych
|
Wytrzymalość na mróz:
|
mała do średniej
|
Podatnosc na choroby:
|
Odmiana tolerancyjna na szarkę. Podatność na inne choroby jeszcze nie poznana
|
Przydatność owoców:
|
Deserowa i przetwórcza
|
|
zamawiam | powrót
|
|
|
|