Nazwa:
|
Cacanska Rana®
|
Miejsce wyhodowania:
|
Jugosławia (obecnie ?
|
Pochodzenie:
|
Węgierka Wangenheima x Węgierka Pożegacza
|
Wzrost:
|
drzewo rośnie silnie lub średnio silnie, tworzy rzadką, rozłożystą koronę
|
Zapylacze:
|
Ruth Gerstetter, Cacanska Lepotica, Empress
|
Odmiany zapylane:
|
Węgierka Dąbrowicka
|
Plonowanie:
|
w okres owocowania wchodzi dość późno - najczęściej w trzecim, czwartym roku po posadzeniu
|
Owoc:
|
duży (35-45 g), jajowaty. Skórka ma atrakcyjną różowofioletową barwę i całą jej powierzchnię pokrywa gęsty, jasnoniebieski nalot woskowy. Miąższ zielonożółty, smaczny. W owocach bardzo dojrzałych staje się mączysty i mniej smaczny. Bardzo dobrze oddziela się od pestki
|
Dojrzalość zbiorcza:
|
na przełomie lipca i sierpnia
|
Wytrzymalość na mróz:
|
średnia. Kwiaty wrażliwe na pr
|
Podatnosc na choroby:
|
odmiana tolerancyjna wobec szarki i mało podatna na inne choroby
|
Przydatność owoców:
|
deserowa
|
|
zamawiam | powrót
|