Jablka Czeresnie Grusze Brzoskwinie Morele Sliwy Wisnie
   
Nazwa:  Kordia
Miejsce wyhodowania:  Czechy
Pochodzenie:  nieznane
Wzrost:  drzewo w pierwszych latach po posadzeniu rośnie silnie, a w pełni owocowania - średnio silnie. Tworzy szeroką, stożkowatą koronę.
Zapylacze:  Sam, Van, Schneidera Późna, Hedelfińska, Heidegger
Odmiany zapylane:  Van, Hedelfińska
Plonowanie:  wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje dobrze i dość regularnie
Owoc:  duży lub bardzo duży (8-10 g), sercowaty, wydłużony. Skórka karminowoczerwona z brązowym odcieniem i jasnymi punktami. W gorące lata nie należy pozostawiać owoców zbyt długo na drzewie, gdyż skórka staje się czarna i przez to mniej atrakcyjna. Owoce średnio podatne na pękanie. Transport znoszą bardzo dobrze
Dojrzalość zbiorcza:  II dek. lipca
Wytrzymalość na mróz:  mała, pąki kwiatowe wrażliwe n
Podatnosc na choroby:  mała
Przydatność owoców:  deserowa i przetwórcza
zamawiam   |   powrót