Jablka Czeresnie Grusze Brzoskwinie Morele Sliwy Wisnie
   
Nazwa:  Alwa
Miejsce wyhodowania:  Polska
Pochodzenie:  siewka z wolnego zapylenia odmiany Macoun
Wzrost:  silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać
Zapylacze:  Arlet, Cortland, Delikates, Empire, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol®, Lobo, Lodel®, Melrose, Paulared, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos
Odmiany zapylane:  Lodel®, Szampion
Owoc:  średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec
Dojrzalość zbiorcza:  połowa października
Wytrzymalość na mróz:  bardzo duża
Podatnosc na choroby:  parch -średnia mączniak - mała zaraza ogniowa - nieznana inne: choroby kory i drewna - b. mała
zamawiam   |   powrót